της Πηνελόπης Τζεν
Στα 92 της χρόνια σήμερα, η παγκοσμίου φήμης σεξολόγος Δρ. Ρουθ Γουεστχάϊμερ, που συνέβαλε στην απενοχοποίηση του σεξ μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών της εκπομπών στην Αμερική, παραμένει ακόμα δραστήρια, δίνοντας διαλέξεις, εκδίδοντας βιβλία, ακόμα και διατηρώντας λογαριασμό στο twitter.
Η Grandma Freud, όπως ορισμένοι την αποκαλούν, αφιέρωσε πάνω από 30 χρόνια της καριέρας της για να βοηθάει τους ανθρώπους να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Στην Αμερική την γνωρίζουν όλοι και τη λατρεύουν, στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος την γνώρισε το Δεκέμβριο του 2014, που ήταν προσκεκλημένη από την sex coach and therapist Ειρήνη Χειρδάρη για να ανοίξει το Sex Education τμήμα του πρώτου Erotic Art Festival που έλαβε χώρα στο Taek Kwon Do Φαλήρου. Έχει δώσει συνέντευξη στον Έλληνα δημοσιογράφο Κώστα Καρασαββίδη, καθώς επίσης εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αργά με τον Νίκο Μαστοράκη» το Δεκέμβριο του 2014 όπου έδωσε συνέντευξη.
Από ορφανή του ολοκαυτώματος στη διάσημη Δρ. Ρουθ
Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η μικροκαμωμένη κυρία, ύψους 1,40 μ. με την περίεργη προφορά, το σκανδαλιάρικο γέλιο και την αδιαμφισβήτητη θετική ενέργεια, μεγάλωσε από τα 10 της χρόνια ως ορφανή του ολοκαυτώματος. Όπως έχει πει και η ίδια σε πολλές της συνεντεύξεις και στο τελευταίο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της «Ask Dr. Ruth» (2019), γεννήθηκε το 1928 στην Φρανκφούρτη, μεγάλωσε σε ένα υπέροχο εβραϊκό σπίτι, με δύο καταπληκτικούς γονείς και μια αγαπημένη γιαγιά. Δεν της έλειψε τίποτα. Όμως, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς της την έστειλαν στην Ελβετία μαζί με άλλα παιδιά εβραϊκών οικογενειών με σκοπό να είναι ασφαλής και αργότερα να την ακολουθήσουν και οι ίδιοι. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συνέβη ποτέ και η ίδια αναγκάστηκε να πορευτεί χωρίς την οικογένειά της.
Έζησε στο ορφανοτροφείο μέχρι τα 17 της χρόνια και στη συνέχεια πήγε στην τότε Παλαιστίνη, όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερη σκοπεύτρια. Μετά από λίγα χρόνια, μετακόμισε στη Γαλλία και σπούδασε ψυχολογία στη Σορβόννη. Στα 28 της εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Εργάστηκε στην αρχή στον οικογενειακό προγραμματισμό, στη συνέχεια όμως αφιερώθηκε στην έρευνα και τη διδασκαλία, και έγινε σεξολόγος. Παντρεύτηκε τρεις φορές. Τις δύο πρώτες, όταν ήταν πολύ νέα. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι ο μόνος πραγματικός της γάμος ήταν αυτός με τον επί 40 χρόνια άντρα της, Φρεντ Γουεστχάιμερ. Έχει 2 παιδιά και 4 εγγόνια.
Η καριέρα της στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησε από το ραδιόφωνο στα 52 της χρόνια με την εκπομπή «Sexually Speaking», μέχρι που έφτασε να έχει δική της τηλεοπτική εκπομπή και πάνω από 40 δημοσιευμένα βιβλία, εκ των οποίων δύο έχουν εκδοθεί και στα ελληνικά («Το σεξ για αρχάριους και όχι μόνο» και «Εγκυκλοπαίδεια του σεξ της Δρ. Ρουθ»).
Τι είναι αυτό που μας εμπνέει σ’αυτήν την αξιολάτρευτη κυρία;
Πέρα από τις συμβουλές της για το σεξ σε όλες τις ηλικίες καθώς και τη σημασία του, τί είναι αυτό που μας εμπνέει; Δεν είναι τίποτα άλλο από την «Joie de vivre», τη χαρά της ζωής, την οποία περιγράφει στο βιβλίο της «The Doctor Is In: Dr. Ruth on Love, Life, and Joie de Vivre» (2015). Σύμφωνα με την Δρ. Ρουθ, «Joie de vivre» («Χαρά της ζωής»), μια έκφραση που δεν υφίσταται στην Αμερική, σημαίνει να ενστερνίζεσαι τους καλύτερους τρόπους για να χαίρεσαι τη ζωή, να μπορείς να εκπλήσσεσαι, σε αντίθεση με τη γαλλική λέξη μπλαζέ (αδιάφορος) που χαρακτηρίζει κάποιον που δείχνει να αδιαφορεί για τα πάντα και να βαριέται. Αν λες συνεχώς στον εαυτό σου «Σιγά τα αυγά!;», τότε η ζωή σου θα είναι βαρετή. Η «Joie de vivre», όπως λέει η Δρ. Ρουθ, είναι οι στιγμές που νοιώθεις πολύ ζωντανός, που τα συναισθήματα σου είναι έντονα, κάτι που το παρατηρείς στα μικρά παιδιά όταν τσιρίζουν από χαρά.
Σύμφωνα με τη Δρ. Ρουθ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φοβούνται την ίδια τη χαρά, φοβούνται να νοιώσουν συναισθήματα καθώς και τη θλίψη που μπορεί να προκύψει από αυτά. Ωστόσο, για να έρθει η χαρά στο προσκήνιο της ζωής σου, πρέπει να νοιώθεις όλα τα συναισθήματα, ακόμα και τα θλιβερά. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοράμε το «game face», ένα ανέκφραστο πρόσωπο με σκοπό να προστατευτούμε από αυτά.
Στη συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Κώστα Καρασαββίδη, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «Πάω στην όπερα, βγαίνω με φίλους, πάω στην εξοχή με τα παιδιά και τα εγγόνια μου… είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω πολλούς και καλούς φίλους. Ποτέ δεν βαριέμαι. Κοιμάμαι όμως και 8 ώρες κάθε βράδυ. Να το γράψεις αυτό, δεν είναι αλήθεια ότι οι μεγάλοι δεν χρειάζονται ύπνο.».
Η ίδια εξηγεί ότι υιοθετεί πάντα μια θετική στάση στη ζωή. Αν είναι να πας σε κάποια εκδήλωση, τότε πάρε ό,τι μπορείς από αυτήν, βούτα σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, η ίδια λέει : «με βάση το από που προέρχομαι και αυτά απ’ τα οποία έχω επιβιώσει, έχω την υποχρέωση να ζήσω τη ζωή στο έπακρο και να αφήσω το αποτύπωμά μου στον κόσμο».
Και στο κλείσιμο του ντοκιμαντέρ την βλέπουμε με ένα νέο κύριο να τη συνοδεύει προς την έξοδο ενός κτιρίου και, σαν μικρό παιδάκι, να του λέει «Κράτα μου το χέρι σε παρακαλώ», αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ποσό σημαντικό είναι να μην φοβάσαι να ζήσεις, να νοιώσεις, να εκφραστείς. Εξάλλου, γι’αυτήν το ανθρώπινο άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό στη ζωή ενός ανθρώπου.