Από Ελλάδα
Αγαπημένα ελληνικά γλυκίσματα των ημερών αυτών: τα μελομακάρονα ή φοινίκια για τους Μικρασιάτες , οι κουραμπιέδες, τα ξεροτήγανα, η βασιλόπιττα.
Τα μελομακάρονα έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, από την «μακαρία» που προσέφεραν για τις ψυχές μετά την κηδεία. Κάποια στιγμή προστέθηκε μέλι σ’ αυτούς τους άρτους και καθιερώθηκαν ως μελομακάρονα .
Οι κουραμπιέδες λέγεται ότι παρασκευάστηκαν πρώτα στην Περσία, όταν τον 7ο αι. διαδόθηκε η ζάχαρη στην περιοχή. Η ονομασία στα τουρκικά είναι kurabiye και στα αραβικά qurabiya και σημαίνει Kuru= ξηρό biye = μπισκότο. Το γλύκισμα αυτό συνηθίζεται επίσης στο Λίβανο, Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες.
Όπως και να έχει για την Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκίσματα των ημερών .
Η Βασιλόπιτα είναι η πίτα που καθιέρωσαν οι Χριστιανοί να κόβουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς με την έλευση του Νέου Έτους για να ανακηρύξουν τον τυχερό της χρονιάς που θα βρει στο κομμάτι του το νόμισμα.Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όταν επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, αγαπητός στον κόσμο.
Κάποτε η χώρα κινδύνεψε από κάποιον εχθρικό στρατηγό που απαίτησε να του δοθούν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα της χώρας, αλλιώς απείλησε ότι θα κινδύνευε ο επίσκοπος τους. Τότε ο κόσμος που αγαπούσε τον επίσκοπο συγκέντρωσε στην πλατεία όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν στη χώρα. Όμως με την προσευχή του επισκόπου και του λαού έγινε ένα θαύμα κι ο στρατηγός με τους δικούς του στρατιώτες αφανίστηκε. Τότε ο Μ. Βασίλειος για να επιστρέψει τα τιμαλφή στον κόσμο, μη γνωρίζοντας τι ανήκει στον καθένα, επινόησε το τέχνασμα να τοποθετηθούν μέσα σε ψωμάκια και να μοιραστούν στην τύχη.
Τα ξεροτήγανα από την Κρήτη, αλλά και οι δίπλες, λουκουμάδες και τηγανίτες αγαπημένα γλυκά των ημερών, έχουν την προϊστορία τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τους ταγηνίτες ή ταγηνίες, λέξη που προερχόταν από τη λέξη τάγηνον δηλαδή το τηγάνι. Ο σταιτίτης ή στατίτης ήταν μια άλλη ποικιλία τηγανίτας στην αρχαιότητα.
****************************************************
Από Ιταλία
Παντόρο από Βενετία, Πανετόνε από Μιλάνο.
Τα διάσημα Πανετόνε και Παντόρο με καταγωγή από την Βόρεια Ιταλία έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευσή τους.
Το Παντόρο «pane de oro», δηλαδή χρυσό ψωμί φαίνεται να είναι μια Βενετσιάνικη παρασκευή γύρω στα 1500. Υπάρχει όμως μια επίσημη ημερομηνία η 14η Οκτώβρη 1894, όταν ο Domenico Melegatti ιδρυτής ενός περίφημου ζαχαροπλαστείου που έφερε το όνομά του, κατοχύρωσε μια δική του συνταγή ενός αφράτου γλυκού με χαρακτηριστικό πυραμιδοειδές σχήμα με το όνομα Παντόρο. Λένε ότι το όνομα αυτό πήρε γιατί αρχικά καλυπτόταν από ένα λεπτό φύλλο χρυσού για μεγαλύτερη πολυτέλεια. Άλλοι πιστεύουν ότι λόγω των πολλών αυγών είχε έντονο κίτρινο χρώμα σαν τον χρυσό.
Από τότε το Παντόρο διαδόθηκε πολύ σε όλη την Ιταλία και άρχισε να ανταγωνίζεται το μιλανέζικο Πανετόνε.
Pannettone
Το Πανετόνε σε σχήμα θόλου περιέχει ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Η λέξη “panettone” σημαίνει ένα μεγάλο κέικ.
***********************************************************
Από Γαλλία
Ο κορμός των Χριστουγέννων
Bûche de Noël
Το χαρακτηριστικό αυτό γλυκό του γαλλικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν φαίνεται να υπήρχε πριν τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για γλυκιά αναπαράσταση του διαλεγμένου κούτσουρου που οι οικογένειες έκαιγαν στο τζάκι την Παραμονή των Χριστουγέννων, ώστε να εξασφαλίσουν καλή τύχη για το νέο έτος.
Για την παρασκευή του χρειάζεται παντεσπάνι, μους σοκολάτα, κρέμα γάλακτος και διάφορα φρούτα του δάσους ή αποξηραμένα φρούτα. Μεγάλη δεξιοτεχνία απαιτείται για τον στολισμό και τη διακόσμηση.
******************************************************
Από Σουηδία
Lussekatter
Lussekatter δηλαδή οι γάτες της Λουτσίας γιατί το σχήμα τους S θυμίζει ουρά γάτας. Τα κουλουράκια αυτά μοσχομυρίζουν σαφράν και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Είναι συνδεδεμένα με τη γιορτή της Σάντα Λουτσία, γιορτή του φωτός, που γιορτάζεται στις 13 Δεκέμβρη, αλλά εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια των εορτών.
Pepparkakor
Pepparkakor δηλαδή πιπεράτα μπισκότα γιατί περιέχουν κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο και κάρδαμο. Η νοικοκυρά εκτός από τα κλασικά στρογγυλά, καρδούλες ή αστεροειδή, τους δίνει διάφορα σχήματα, έχουμε ανθρωπάκια, ελαφάκια, αλογάκια.
Glögg, είναι το χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο και κυρίως Χριστουγεννιάτικο ποτό: ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με εμποτισμένα μπαχαρικά και ροδέλες από πορτοκάλι που συνοδεύει τα γλυκά.
*********************************************************
Από Γερμανία
Stollen
Στόλλεν ένα είδος τσουρεκιού με σχήμα πλεξούδας που συμβόλιζε τον Χριστό μωρό τυλιγμένο στις φασκιές. Το γλυκό αυτό ψωμί αρωματίζεται με μπαχαρικά και εμπλουτίζεται με αμύγδαλα, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα.
*********************************************************
Από Μεγάλη Βρετανία
Christmas pudding
Η παραδοσιακή αγγλική πουτίγκα των Χριστουγέννων είναι ένα ζουμερό γλύκισμα, που περιέχει φρυγανισμένα τρίμματα ψωμιού, αλεύρι, αυγά, γάλα ή κρασί ή λικέρ, αποξηραμένα φρούτα, κυρίως σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Ένας μύθος λέει ότι τα υλικά πρέπει να είναι 13 όπως ο Χριστός με τους 12 Αποστόλους