της Ράνιας Τζεν

Ανθωρολόγιο Λινναίου
Αυτό το ρολόι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο είναι το Ανθωρολόγιο και δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα έρευνας του Κάρολου Λινναίου.
Ο Σουηδός Κάρολος Λινναίος ( Carl Linnaeus 1707-1778) ήταν σπουδαίος φυσιογνώστης, βοτανολόγος, ζωολόγος και ιατρός.
Ο Λινναίος έτυχε του θαυμασμού σπουδαίων λογίων.
Ο Ελβετός φιλόσοφος Jean-Jacques Rousseau είχε πει : ” Πείτε του ότι δεν έχω γνωρίσει σπουδαιότερο άνθρωπο στη γη”. Ο Johann Wolfgang von Goethe έγραψε: “Με εξαίρεση τον Shakespeare και τον Spinoza, δεν γνωρίζω άλλον που να με έχει επηρεάσει τόσο»
Και ο Σουηδός συγγραφέας Αύγουστος Στρίνμπεργκ: Ο Linnaeus ήταν στην πραγματικότητα ένας ποιητής που έγινε κατά τύχη φυσιογνώστης»
Δίκαια πήρε την επωνυμία «Πρίγκιπας των βοτανολόγων» και «Πλίνιος του Βορρά». Είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης οικολογίας.
Από τα συμπεράσματα έρευνάς του ο Λινναίος κατάληξε σε μια επινόηση με ταυτόχρονη ποιητική δημιουργία του, το «Ανθωρολόγιο» δηλαδή το ωρολόγιο από άνθη.
Και δεν εννοούμε αυτές τις κηποσυνθέσεις ανθέων με την προσθήκη ρολογιού που υπάρχουν σε πολλά πάρκα. Αυτά τα ρολόγια, ιδέα του John McHattie και του ωρολογοποιού James Ritchie δημιουργήθηκαν το 1903 στο Εδιμβούργο.
Το «Ανθωρολόγιο» του Λινναίου είναι κάτι διαφορετικό. Είχε ανακαλύψει ότι διαφορετικά είδη λουλουδιών ανοίγουν τα άνθη τους σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιος μπορεί να ξέρει τι ώρα είναι κοιτάζοντας τα άνθη στον κήπο του.
Πρότεινε αυτό το σκεπτικό το 1751 στη «Βοτανική Φιλοσοφία» του και το ονόμασε Horologium Flora. Ο ίδιος δεν υλοποίησε αυτή την ιδέα, αλλά από αυτό εμπνεύστηκαν πολλοί σχεδιαστές βοτανικών κήπων αρχές του 19ου αι.
Οπωσδήποτε τα φυτά έχουν τον κιρκάδιο ρυθμό τους και υπάρχουν επίσης διαφορές ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, όπως είχε επισημάνει ο Λινναίος. Οι δικές του έρευνες βασίζονταν στην ώρα άνθησης στην Ουψάλα.
Για παράδειγμα, το φυτό Ipomoea purpurea, (morning glory)ανοίγει τα λουλούδια του στις 2π.μ., το ραδίκι στις 6 π.μ, η πασιφλόρα στις 12 , η Silene latifolia στις 9 μ.μ
Ipomea purpurea (morning glory)
Passiflora
Silene latifolia
Από την ιδέα αυτή του Λινναίου εμπνεύστηκε ο Jean Françaix τη σύνθεση για όμποε και ορχήστρα L’horloge de flore (The Flower Clock) 1959 Η σύνθεση αυτή αποτελείται από επτά μέρη μικρής διάρκειας , ένα για κάθε άνθος και ταξινομούνται σύμφωνα με την ώρα που ανθίζουν