της Ράνιας Τζεν
O παγκόσμια αναγνωρισμένος μουσικός και συνθέτης Vangelis, που οι δονήσεις από τις συνθέσεις του γίνονται, θαρρείς, μέρος της συμπαντικής συμφωνίας, πήρε το δρόμο προς τ’ άστρα στις 17 Μαΐου 2022 . Ο δρόμος δεν θα του είναι άγνωστος. Από μικρός είχε μέσα του τη μουσική και τον γοήτευε το διάστημα. Εξάλλου έχει και το δικό του άστρο να τον οδηγεί...
Ως φόρο τιμής στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης το 1995 έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που είχε ανακαλυφθεί το 1934 από τον Eugène Joseph Delporte, αλλά πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.
***********************
Ad astra Vangelis ήταν το αποχαιρετιστήριο της NASA.
“Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική”
Το 2013, η NASA του είχε αναθέσει να πλαισιώσει με πρωτότυπη μουσική το βίντεο από την αποστολή Ήρα (JUNO) που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά.
“Αποχαιρετώ με συγκίνηση και θλίψη τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον μουσικό που συνέλαβε στο έργο του το θρόισμα του σύγχρονου κόσμου και τη χροιά του συμπαντικού ψιθύρου”. έγραψε στον αποχαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από την ΕΡΤ “Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που “έφτασε¨στο διάστημα”
*******************************************
Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά της Μαγνησίας. Αυτοδίδακτος, ήθελε να δημιουργεί όπως αισθανόταν τη μουσική γιατί από παιδί την ένοιωθε να βγαίνει από μέσα του. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο ΒΗΜΑgazino το 2016 ανέφερε ότι όταν ήταν μικρός και συναντούσε για πρώτη φορά ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, τους έλεγε «Ξέρεις κάτι; Ξέρω τη μελωδία σου». Παρατηρούσε και μελετούσε τη φύση κι έβλεπε ότι το ίδιο σύστημα με το οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα γύρω του ήταν ταυτόσημο με τη μουσική.
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία.
Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1960 συμμετέχοντας στο συγκρότημα Forminx. Jeronimo Yanka ήταν η μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος.
Το 1967 δημιουργεί το συγκρότημα Aphrodite’s Child με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λουκά Σιδερά και στη συνέχεια φεύγουν για το Παρίσι όπου θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία.
Το τραγούδι “Rain and tears ” γίνεται ύμνος για την εξέγερση των φοιτητών το Μάη ’68.
Το 1975 αφήνει το συγκρότημα και φεύγει για το Λονδίνο, όπου ιδρύει τα Nemo studios με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων.
Μουσική από ταινίες
Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του πλαισίωσαν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Βραβεύθηκε για τη μουσική για την ταινία ” Οι δρόμοι της φωτιάς” 1982
μουσική για την ταινία Blade Runner 1982 του Ρίντλεϋ Σκοτ
μουσική για την ταινία “1492 : Χριστόφορος Κολόμβος” (Conquest of Paradise) 1992 για την οποία απέσπασε το βραβείο Echo Awards, αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα
μουσική για την ταινία “Αλέξανδρος ” (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν
μουσική για την ταινία “Ελ Γκρέκο” (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.
Το διάστημα
Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο στο διάστημα και πολλοί κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί του είχαν αναθέσει την μελοποίηση των επιτευγμάτων τους.
μουσική από την τηλεοπτική σειρά Cosmos a personal voyage του Carl Sagan
Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της NASA .
Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της.
Το Νοέμβρη 2014 συνέθεσε τη μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Είναι μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) που παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.