της Ράνιας Τζεν
Το κάρυ είναι ένα ασιατικό καρύκευμα που συνδέεται κυρίως με την Ινδία. Είναι μείγμα μπαχαρικών που μπορεί να φτάνουν ακόμα και σαράντα τον αριθμό, όπως συμβαίνει στην Ινδία. Τα κυριότερα είναι τζίντζερ, κόλιανδρο, κάρδαμο, κίμινο, κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι. Επίσης κόκκινο πιπέρι, σκόρδο, σπόροι μουστάρδας, παπαρουνόσποροι, σπόροι μάραθου, τριγωνέλλας, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο κανέλα, κ.ά.
Από την αρχαία Μεσοποταμία βρέθηκε κείμενο σε σφηνοειδή γραφή με συνταγή για κάρυ, προσφορά στο θεό Μαρδούκ του έτους 1700 π.Χ.
Την ονομασία “κάρυ”, όμως, λέγεται ότι έδωσαν οι Βρετανοί οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την λέξη cury, εννοώντας cookery = μαγειρική, λέξη προερχόμενη από τη γαλλική cuire.
Η λέξη αυτή απαντά για πρώτη φορά στο παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής στην αγγλική γλώσσα που φέρει τον τίτλο “The forme of cury” και είναι μια συλλογή 196 μεσαιωνικών αγγλικών συνταγών του 14ου αιώνα. Το αρχικό χειρόγραφο έχει χαθεί, αλλά το κείμενο εμφανίζεται σε εννέα χειρόγραφα, ενώ το πιο διάσημο σε μορφή κυλίνδρου φέρει μια υποσημείωση που το αναφέρει ως έργο του “κύριου μάγειρα του βασιλιά Ριχάρδου Β ‘. “
Το κάρυ βεβαίως διαδόθηκε στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, όταν οι Άγγλου κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας εξοικειώθηκαν με τις Ινδικές γεύσεις.
Το κάρυ με το μείγμα όλων αυτών των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το συκώτι. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο
Πολύ σημαντική είναι η επίδραση του στον εγκέφαλο, καθώς τον προστατεύει από νευροεκφυλιστικά νοσήματα, άνοια και εγκεφαλικό και του δίνει τη δυνατότητα να αυτοϊαθεί, όπως αναφέρεται σε άρθρο δημοσιευμένο στο περιοδικό Stem Cell Research and Therapy.
Η κουρκουμίνη, κύριο συστατικό του κάρυ, επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά τα νοσήματα στα κύτταρα του εγκεφάλου και η τουρμερόνη προάγει τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο και τη μετατροπή τους σε νευρώνες.
Θέλετε να παρασκευάσετε το κάρυ μόνοι σας;
Συνταγή από το μπλογκ: Προϊόντα της φύσης
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά
- 3 κουταλιές της σούπας κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
- 1 κουταλιά της σούπας ανεπεξέργαστο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη πιπερόριζα
- ½ κουταλιά της σούπας fenugreek – Τριγωνέλλα
- ½ κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι/καγιέν
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρίφαλο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αναμίξετε όλα τα συστατικά σε ένα γυάλινο βάζο.
Ανακινείστε καλά.
Φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως 6 μήνες.
************************************************************************
Μπορείτε να διαβάσετε για τις επιπλέον ιδιότητες κάποιων μπαχαρικών : κουρκουμά, πιπερόριζα (τζίντζερ) , κόλιανδρο , κύμινο